UA-143441409-1
 • De biografie als medicijn?

  Door Susanne Kruys,

  ‘Het kwijt zijn van de connectie met onszelf en de wereld om ons heen heeft alles te maken met het wezen van de depressie’, aldus Bert van den Bergh gisteren in Trouw. Hij spreekt van ‘Een existentieel isolement’. ‘De afstemming met anderen is zwaar verstoord’. Zijn centrale stelling is dat het juist om deze ‘elementaire binding’ gaat: dat we ons verbonden weten met anderen, met onze werkplek, ons huis en onze materiele spullen.

  Lees het gehele artikel

 • Wat is jouw drive in je werk?

  Door Susanne Kruys,

  Ik kreeg van een cursist van ons de volgende link door: https://youtu.be/u6XAPnuFjJc , ‘Drive, the surprising truth about what motivates us’, van Daniel H. Pink. Een interessante animatie uit 2010, maar nog steeds erg actueel, over onze diepere drijfveren in werk.

  Lees het gehele artikel

 • De cursus Time to Reboot is het startpunt van een nieuwe fase in je leven. Als je niet goed weet waar je naar op zoek bent of wat er beter kan, deze cursus gaat je helpen de volgende stap te zetten. In korte tijd heb je helder op je netvlies waar je heen wilt. Ik heb handvatten gekregen voor de fase waarin ik nu zit; keuzes die ik wil maken en een slinger geven aan m'n leven: werk, liefde, waar de uitdaging ook zit

  Frederiek, 32 jaar, HR manager,

  Meer leren over storytellen? Wij volgden een workshop biografische storytelling bij Susanne Kruys en Sandra Maks. Zij helpen je in workshops en cursussen een persoonlijk verhaal te vertellen. Wij kwamen binnen 2,5 uur in een paar simpele stappen tot een mooi verhaal met een persoonlijk touch en een boodschap!

  De Verhalenmakers, Haarlem

  We vertrokken vanuit een vraag ipv een probleem, dat was verfrissend. Ik kreeg inzicht op patronen in mijn leven en hoe die zijn ontstaan.Ik kreeg ook zicht op mijn daadkracht en creatieve vermogen. Daarmee ontdekte ik waar ik in moet investeren wanneer ik werkelijk dichtbij mezelf wil blijven. Dit coachingstraject heeft me overzicht, rust, vertrouwen en hoop voor de toekomst gegeven.

  Sanna, 37 jaar, begeleider met ervaringsdeskundigheid

  Doordat ik mij kwetsbaar opstelde, leerde ik mijzelf beter kennen. Zo heb ik ontdekt dat ik rust moet nemen bij het maken van beslissingen. Hoe ik tijd moet nemen in het algemeen. Zo kan ik tot weloverwogen keuzes komen wat helpt mijn leven te leven zoals ik ben.

  Sjoerd, 35 jaar, manager

  Time to Reboot is echt een aanrader voor de dertiger!
  Ik heb het vooral ervaren als een ontdekkingsreis langs mijzelf. Ik ben tot de kern gekomen van wat ik eerst niet onder worden kon brengen en onderweg ben ik allerlei inzichten tegen  gekomen die mij zullen verder gaan helpen. Sandra en Susanne zijn geweldige facilitators en weten een omgeving te creëeren waardoor een hele bijzondere dynamiek ontstaat waarin je met jezelf aan de slag gaat ondersteund door de anderen.

  Caren, 38 jaar, transition manager

  Onder leiding van Susanne Kruys stapte ik in een traject waarin zij mij begeleidde in het benoemen van mijn biografie. We spraken over waarden, over de diverse stadia in de levensloop. De manier waarop Susanne mij heeft begeleid zal ik nooit vergeten. Susanne bezigt de perfecte mix van luisteren en vragen stellen, ruimte geven maar ook op het juiste moment doorpakken tot de kern. Ik ben zelf coach, maar werd gecoacht door een coach eerste klas.“In je biografie verschijn je in wie je bent” vertelde Susanne mij. Beter kan ik het niet verwoorden. Je eigen biografie doorlopen is van tijd tot tijd confronterend, veiligheid is daarin zeer belangrijk. Door die veiligheid kwam ik op het benoemen uit van die elementen die mijn levensloop samenhang geven. Ik gun iedereen een beetje ‘Susanne’.  

  Pieter, 61 jaar, Acceptance & Commitment Therapeut/Brene Brown Brave Leader BLI/MA

  Het in kaart brengen van mijn levensloop en de gerichte gesprekken hierover met Sandra hebben mij niet alleen inzichten verschaft over de patronen die karakteristiek zijn voor de manier waarop ik het leven tegemoet treed, maar hebben ook daadwerkelijk geholpen om een nieuwe richting aan mijn leven te geven. Heel bijzonder: de patronen die ik onderzoek blijken zich tijdens dit onderzoek tegelijkertijd voor te doen in de praktijk. Ik voel me een herboren mens na deze gesprekken.

  Kees, 67 jaar, ingenieur

  Susanne, wat was het fijn om dit traject met jou samen te doen!
  Door jouw subtiele afstemming op mijn levensgeschiedenis en de zeer verhelderende vragen, kreeg ik meer en meer zicht op de rode draden van mijn leven en werd duidelijk welke koers er echt bij mij past.
  Al met al een zeer waardevolle ervaring, dank dank!

  Lien, 66 jaar, coach

  Het biografisch traject met Susanne heeft me inzicht gegeven in waar ik vandaan kom en hoe dat mij heeft gevormd. Dat heeft mij geholpen om een hoofdstuk in mijn leven af te sluiten, om mijn eigen regie te versterken en mijn eigen koers en keuzes te omarmen. 

  Imke, 45 jaar, filosoof en organisatieontwikkelaar

  Coaching

  Een vraag?

  Wij moedigen je aan om eerst een stap naar achteren te doen. Geef jezelf de ruimte om jezelf vragen te stellen. Geef jezelf de kans om naar je eigen verhaal te luisteren. Wat komt er naar boven? Wij luisteren mee, zonder te oordelen. Positief vanuit een geloof in ontwikkeling, niet verandering.

  Lees het volledige antwoord...
  opleiding werken met het levensverhaal

  Start eerste accreditatie opleiding 'de biografie als medicijn'

  In 2020 starten we met de accreditatie opleiding voor ervaren professionals uit diverse werkvelden. De eerste opleiding in januari is al vol, maar voor de opleiding die in maart begint zijn nog plaatsen vrij.

  Lees het gehele artikel
  Goede gesprekken podcast Lex Bohlmeijer de Correspondent

  Podcast Lex Bohlmeijer in gesprek met Susanne Kruys

  Lex Bohlmeijer: In mijn podcastserie 'Goede gesprekken' gaat het de komende weken over de zorg. In de tweede aflevering ga ik op pad met coach Susanne Kruys. Zij ziet dat het in de zorg wel gaat over ziekte en genezing, maar zelden over zoiets filosofisch als zingeving. Zelf probeert ze die twee dingen juist wel aan elkaar te knopen.

  Lees het gehele artikel
  Levensverhaal als medicijn

  Interview met Susanne Kruys in NRC

  Grijp eens terug op iemands levensverhaal Zingeving Praten over herinneringen, kan helpen om het leven richting te geven. Susanne Kruys, ‘biografisch coach’, vindt dat zingeving meer ruimte moet krijgen in de geestelijke gezondheidszorg. Door Annemiek Leclaire, NRC 12 december 2018

  Lees het gehele artikel

  Susanne Kruys

  Susanne is al vanaf jonge leeftijd gefascineerd door het mysterie van de mens en de grote vragen van het leven,een rode draad in haar biografie. Een belangrijk levensthema is zien en gezien worden, haar motto in haar werk is dan ook: ‘ieder mens wil werkelijk gezien worden’. Het is haar passie als coach om andere mensen in het licht te zetten en te laten verschijnen, individueel en binnen de groep. Met haar natuurlijk charisma weet zij mensen te inspireren en in beweging te brengen. Susanne is een ondernemer en het is voor haar een vanzelfsprekend uitgangspunt om samen met anderen nieuwe dingen in de wereld te zetten. Deze beide kanten vinden elkaar in vrouwelijk leiderschap, wat voor haar vooral het leiding geven is vanuit verbinding met je vrouw-zijn. lees meer over Susanne

  Wouter Zuurbier

  Wouter werkt van jongs af aan met en voor mensen. Op zijn 42-ste jaar besloot hij, na klachten aan zijn hart, voortaan alleen nog maar zijn hart te volgen. Denken en doen maken steeds meer plaats voor voelen en intuïtie.
  Zijn levensthema is de paradox van de vrijheid. Vrijheid te zien als paradox levert verrassende inzichten op in werk en leven. Wouter is een man van de beelden: beelden in verhalen, archetypische beelden en filmbeelden. Dit heeft een verdieping gekregen sinds hij kunst heeft geïntegreerd in zijn werk. Zijn motto is dan ook dat in deze tijd vooral de kunst de zin van het leven in toegankelijke beelden uitdrukt. Wouter is de initiator achter de filosofie en werkwijze van SQUAREofLIFE.

  Lees meer over Wouter

  Sandra Maks

  Sandra is van jongs af aan geïntrigeerd door de vraag, wat het leven eigenlijk is. Zelf- expressie is hierin voor haar een belangrijk levensthema. Vroeger dacht ze dat dat alleen ging over kunnen zeggen wat er in je leeft. Gaandeweg heeft zij ontdekt dat zelfexpressie veelomvattender is en erom gaat je wezenlijk uit te drukken op alle lagen van je leven. Het is een voortgaand proces waarin steeds weer kansen voor ontwikkeling liggen. Zij ziet het werken met de biografie als een vorm van eigentijdse spiritualiteit, een concrete manier om het persoonlijke leven te verbinden met een groter geheel. Haar streven daarbij is om samen met cliënten op zoek te gaan naar dat wat vervulling biedt en hoe je, steeds weer opnieuw, balans en harmonie kunt vinden.

  Lees meer over Sandra